We hadden een voornemen om eens naar Schotland te gaan. Om inspiratie op te doen voor onze eigen stook.

We vertrokken vanuit IJmuiden naar Newcastle om ons avontuur te beginnen. Met eigen auto aan boord. Om zo met eigen auto naar Schotland te gaan. Een adembenemende tocht is het geworden. Door het ruige landschap van Schotland. Om uiteindelijk in het hartje van de Speyside aan te komen. En een slaapadres gevonden in een B&B in Aberlour. Midden in het bos. Naast een stokerij nota bene.

Volgende dag zijn we bij onze vatenleverancier aangekomen. Om daar een rondleiding te krijgen. Wat een enorm bedrijf. Met heel veel vaten. Is ook de hoofdleverancier van alle 57 distilleerderijen die daar in de omgeving zitten. Aldaar hebben we ook nog vaten gekocht. En zelf geroken en uitgekozen. Aansluitend zijn we naar de Glenallachie geweest waar we een rondleiding en proeverij hebben gehad. Een hele prachtige ervaring. Waar we veel hebben geleerd over het hele proces van whisky maken.

In de avond hebben we gegeten in een fantastisch Schots restaurant de Copper Dog. Daarna een borrel gedaan in the Highlander Inn. Een pub en een hotel. De bar had 400 verschillende soorten whisky staan. We hebben ook onze Saint daar laten proeven. Men vond hem echt lekker, we hebben hem aan wat locals laten proeven en aan de eigenaar. En we mochten de fles ook achterlaten. Om daar op de plank neer te zetten. We zijn benieuwd naar de verdere reacties van de gasten van de Highlander inn!

Laatste dag hebben we nog een rondleiding gehad in de Tomintoul distilleerderij gehad. En wederom was dat heel leerzaam. Daar gingen ze nog wat dieper op in het proces van whisky maken. We mochten zelfs de spirit uit de spirit safe proeven. Dit wat heel ongebruikelijk is. Dit doen ze zelden.

Gewapend met de vaten in de auto zijn we weer huiswaarts gegaan. Het was al met al een inspirerende reis geweest. En we hebben onze harten wel een beetje verloren aan het prachtige Schotland. Dit was zeker niet de laatste keer!